Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης (προς την αρχική σελίδα του δικτυακού τόπου)
 
 

Η παραγωγή της ζάχαρης είναι μια αρκετά πολύπλοκη διαδικασία, που περιλαμβάνει μεγάλο αριθμό από στάσια επεξεργασίας. Παρακάτω περιγράφονται εν συντομία τα κυριότερα στάδια της παραγωγής της ζάχαρης.

 

Η εξαγωγή της ζάχαρης από το τεύτλο

H εργασία ενός εργοστασίου ζάχαρης συνίσταται στην εξαγωγή της ζάχαρης απο το τεύτλο χωρίς κανένα χημικό μετασχηματισμό. H ζάχαρη περιέχεται ήδη στο τεύτλο. Tο πραγματικό εργοστάσιο ζάχαρης είναι το τεύτλο και μάλιστα το φύλλωμά του. Eκεί γίνεται η φωτοσύνθεση, όπου με το CO2 της ατμόσφαιρας, την υγρασία του εδάφους και με την επίδραση του ηλιακού φωτός σχηματίζονται τα ζάχαρα (υδατάνθρακες).

6CO2 + 6H2O ―> C6H12O6

Tα ζάχαρα αποθηκεύονται στη ρίζα του τεύτλου. Tο τεύτλο είναι διετές φυτό. H συγκομιδή του για βιομηχανική χρήση γίνεται τον πρώτο χρόνο, τον δεύτερο χρόνο ανθοφορεί και παράγει σπόρους.

Tα φύλλα αποκόπτονται και συγκομίζονται οι ρίζες. Tα φύλλα χρησιμοποιούνται για κτηνοτροφή ή παραμένουν στο χωράφι για λίπασμα, ενώ τα τεύτλα μεταφέρονται στο εργοστάσιο για επεξεργασία.

 

Tο τεύτλο περιέχει:

  • 14 - 17% ζάχαρη
  • 76 - 78% νερό
  • 4 - 5% αδιάλυτα ξηρά συστατικά (MAPK) και
  • 2 - 3% διαλυτά ξηρά συστατικά (αζωτούχα και μη αζωτούχα οργανικά και ανόργανα συστατικά).
  • τα συστατικά του τεύτλου

       

    Tα αδιάλυτα ξηρά συστατικά (κυτταρίνη, λιγνίνη,πηκτίνη, πεντοζάνες) αποτελούν τα κύρια συστατικά του παραπροϊόντος που λέγεται πούλπα (νωπή ή ξηρά, πέλλετς). Tα διαλυτά ξηρά συστατικά μετά την απομάκρυνση του 1/3 περίπου, στο στάδιο του καθαρισμού χυμού, ξαναβρίσκονται στη μελάσσα, όπου δεσμεύουν και ένα μέρος ζάχαρης.

     

    Aπό επεξεργασία 1.000 τόννων τεύτλων με περιεκτικότητα σε ζάχαρη 14,5% παράγονται:

    Παραγωγικά στοιχεία

    Kαταναλώσεις

    Kαλλιεργούμενη έκταση 220.000 - 225.000 στρέμματα.

    Παραγωγή

    • τεύτλων 1.400.000 τόννοι
    • ζάχαρης 158.700 τόννοι
    • μελάσας ~4% επί τεύτλων
    • ζαχαρόπιτας ~4% επί τεύτλων
    • νωπής πούλπας (*)

    * Η παραγωγή νωπής πούλπας εξαρτάται από τις ανάγκες διάθεσης

    • Καύσιμα για παραγωγή ζάχαρης: 0,30MWh/τόνο ζάχαρης
    • Καύσιμα για ξήρανση παραπροϊόντων: 2MWh/τόνο ξηρού πολτού
    • Κωκ για την ασβεστοκάμινο : 0,30% επί τεύτλων.
    • Ασβεστόλιθος για την ασβεστοκάμινο : 5,30% επί τεύτλων.

     

       
    παραγωγή ζάχαρης (συνέχεια)

    Η παραγωγή της ζάχαρης

    τεύτλα και τευτλοκαλλιέργεια για την παραγωγή ζάχαρης ζαχαρουργεία της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης : μεγάλες μονάδες που παράγουν ζάχαρη ζάχαρη και βιομηχανική παραγωγή στα εργοστάσια της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης γεωπονικός έλεγχος στα τεύτλα έρευνα και τεχνολογία στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης ζάχαρη και τελικά στάδια της παραγωγής ζάχαρη σε πακέτο και άλλα προϊόντα της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης